Dag 39 (20. april 2020):

Norge står overfor et sjokk som jeg tror kan rasere landet vårt slik vi kjenner det om vi ikke snarest får Koronakrisen under økonomisk kontroll og begynner «å høste som vi sår». I kveld har prisen på amerikansk olje med levering i mai, sunket til under null! Kort fortalt, ingen vil ha den! Du får betalt for å ta den i mot (for du må jo ha et sted å lagre den). Det er bare helt hinsides. Samtidig renner pengene ut av den norske statskassen og det norske oljefondet. Foreløpig har vi det under kontroll, men i dagens aviser som endelig begynner å inneholde noe annet enn bare Koronanytt, øser opposisjonen på Stortinget ut penger til det ene milliard-prosjektet etter det andre, samtidig som vi allerede har brukt 200 milliarder for mye bare hittil i år! Den som tror at den såkalte handlingsregelen kommer til å bli overholdt de neste 3-4 årene, tror antageligvis også på julenissen, og da er jeg redd det kan være kjørt.
Landet vårt har heldigvis penger nok nå til kunne puste med magen en stund til, men med mindre vi får løpt i gang verdensøkonomien igjen betraktelig innen utgangen av året, kommer IKKE fremtidige generasjoner, i alle fall ikke så mange av dem, til å kunne nyttiggjøre avkastningen fra oljefondet. Fordi det vil være brukt opp!
Trøsten i disse ikke fullt så lystige tankene, er at mange land allerede nå føler den utfordringen vi nordmenn ikke vil kjenne på kroppen på en god stund ennå. Verden vil måtte åpne opp igjen, og heller ta måneder med død og overbelastede sykehus, enn at alle de som overlever må bygge opp verden fra bunnen av.

Dette innlegget ble publisert i Dagboka. Bokmerk permalenken.